"Al vanaf mijn 17e ben ik actief betrokken bij allerlei soorten kinderwerk. Voor mij was het dan ook een logische stap om het onderwijs in te gaan. Als o.a. leraar Nederlands op een VMBO heb ik daarnaast veel ervaring opgedaan met het omgaan met jongeren. 

Naast dat ik binnen het onderwijs gewerkt heb, heb ik ook diverse functies gehad in het bedrijfsleven en breng ik op dit moment als gediplomeerd trainingsacteur en trainer vaardigheden over, maar ik geef bijvoorbeeld ook training theatersport. Kijk hiervoor eens op www.interacteur.nl

 

Al onderzoekend en me zelf bezig houdend met improvisatietoneel, ontdekte ik dat het prachtig materiaal zou kunnen zijn in de ontwikkeling van mensen. Ik ben zo enthousiast geworden over deze manier van theatermaken dat ik dit vooral samen met kinderen ben gaan oppakken!

 

Door improvisatietoneel worden kinderen uitgedaagd om zichzelf te laten zien. Door dit te doen in een veilige omgeving, zie je kinderen groeien in zelfverzekerdheid. Juist wanneer kinderen op jonge leeftijd leren om te durven falen, geeft dat een sterke basis voor de rest van hun leven. 

Behalve dat het zelfvertrouwen van een kind zal toenemen, gebeurt er fysiologisch in de hersenen van alles wanneer we improviseren. Uit diverse testen blijkt dat bij improviseren het deel van de hersens dat bekend staat om het houden van controle, even wordt uitgeschakeld. Dit "controlecentrum" doet alles om te voorkomen dat er iets fout gaat. Kinderen, maar ook volwassen, hebben regelmatig last van de angst om fouten te maken of bijvoorbeeld van het 'teveel in het hoofd zitten'. Vaak beperkt dit het functioneren in het dagelijks leven. Door te oefenen met improvisatie, wordt dit controlecentrum minder machtig.

Al deze positieve effecten versterken mijn motivatie om deze vorm van toneel al met kinderen uit te oefenen. Plezier staat voorop en dat ze spelenderwijs ook nog extra sociale vaardigheden opdoen, is mooi meegenomen. Ik zie in de praktijk geweldige dingen gebeuren!

 

Wilt u/jij meer over mij weten, kijk dan ook eens op mijn Linkedin profiel, waar meer vermeld staat over deze en andere werkzaamheden."

 

 

  • LinkedIn App Icon